Psykisk syk – men ikke mindre menneskelig.

Hei.

I dette innlegget tenkte jeg å ta opp et viktig tema – psykisk helse!
jeg vil også ta for meg bladet psykisk helse, som fåes kjøpt hos bladkongen – det kan også abonneres på.
Psykisk helse er et blad (tidsskrift) som blir utgitt av Rådet for psykisk helse, og bladet kommer ut fem ganger i året.

Psykisk helse er generelt hvordan man har det. Vennskap, lykke, stress, depresjon, angst, selvfølelse, sorg og uro, til panikkangst, eller psykoser som betyr at du får vrangforestillinger og mister kontakten med virkeligheten, vold og overgrep.
Alle har en psykisk helse – noen sliter bare mer enn andre.
I dette bladet kan du lese interessante reportasjer og intervjuer. Du kan få tips og råd til hvordan mestre de forskjellige tingene du sliter med, og hvordan vi kan hjelpe andre til å få det bedre.

«Faste spalter er blant andre leserinnlegg, kronikker, spør oss, bokanmeldelser, i tillegg til nyheter om forskning og behandling. Psykisk helses formål er å skape åpenhet og øke kunnskapen i befolkningen om psykiske lidelser, forebygging og behandling.»

Det å være psykisk syk er en utfordring i hverdagen, og det er veldig tabu å slite. Noen opplever psykiske plager og vi kan rammes i ulike faser av livet.
Mange tror at oss psykisk syke er farlige, og vi omtales som «gærne». Men vi er ikke annet enn mennesker alle sammen. Trist å vite at noen blir redde når de hører om psykdom, og at vi er psyke. Mange holder avstand, og vil ikke ha kontakt med oss. Derfor er det viktig for meg å sette dette i lyset, og fortelle at vi er faktisk som alle andre, vi har bare litt ekstra bagasje. Dette har mye med uvitenhet å gjøre, det er derfor så viktig som mulig at man er åpen og ærlig med det å slite psykisk. Fortell at det er ikke farlig å slite, og vi er ikke dårligere mennesker av den grunn. Vi har massevis av ressurser, innsikt og evner som alle andre, og vi har nok av humor, medmenneskelighet og empati.

Vær så vennlig – Ikke døm boka på omslaget.

For noen blir den psykiske helsen en ekstra belastning, og fører til symptomer som for mange kan være svært selvdestruktive. Noen begynner med tvang, selvskading, rus eller utvikler spiseforstyrrelser.

Hvis du er bekymret for at du eller noen du kjenner kan ha en psykisk lidelse, kan du få hjelp fra;
– fastlegen:
De fleste med psykiske problemer blir behandlet hos fastlegen, hvor de kan tilby behandling for lette og moderate psykiske lidelser, både ved hjelp av samtaler og medisiner
– legevakt:
Dersom du trenger hjelp, men ikke får kontakt med fastlegen din, kan du ta kontakt med legevakten, hvor de tar seg spesielt av akutte skader, sykdommer og problemer. Noen større byer har også psykiatrisk legevakt.
– psykisk helsearbeid i kommunen:
Dersom du trenger det, skal psykisk helsearbeid i kommunen kunne gi støtte og behandling til personer som har psykiske problemer. De kan hjelpe til med å skaffe egen bolig, ulike aktivitetstilbud, økonomisk veiledning, bistand til arbeid og utdanning i tillegg til ulike behandlingsopplegg. Tjenestene skal være tilpasset ditt behov.
spesialisthjelp:
Fastlegen vurderer om du trenger hjelp fra spesialist. Det kan du få enten ved et distriktspsykiatrisk senter eller hos privatpraktiserende psykolog/psykiater.

I kritiske eller livstruende situasjoner skal du straks ringe øyeblikkelig hjelp på telefonnummer 113.
Forklar hva som har skjedd, hvilken adresse du ønsker hjelpen til, og hvilket telefonnummer du ringer fra.
Hvis situasjonen ikke er akutt, det vil si at det ikke er fare for liv og helse, kan du kontakte fastlege eller din nærmeste legevakt.

Husk; det er ingen skam å slite!
For en del av de som sliter, kan det være godt å snakke med noen som har vært/er i samme situasjon, og mange gjør det ved å søke etter blogger eller lese i blader som omhandler psykisk helse. Ingen skal måtte føle den tunge ensomheten, det kan da være godt å finne et forbilde, eks en med samme diagnose, som lever et fullt fuksjonelt liv.

Aldri aldri gi opp!
DU er verdt noe.

4 kommentarer til Psykisk syk – men ikke mindre menneskelig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

TOTALT BESØKENDE
På Lineffs.com ~
Denne måneden ~
Denne uken ~
I dag ~
Online nå ~
Peach & Meg
- bilde kommer senere -
♥ The forbidden candy is the sweetest. ♥

Jeg smiler aldri mer, enn når jeg har det som værst.
Merker på en arm,
som kart over et liv ,
du selv har valgt å leve,
i svart hvitt- negativ.

Skalpell, barberblad, kniv ,
speilbit, glass og salt
redskaper til smerte,
som en lydløs straff for alt.

Dine pinsler er private,
det synes du å mene,
men jeg vil så gjerne hjelpe,
så du slipper gå alene.

Presset fra en selv,
er den tyngste bør å bære,
håp og tusen drømmer drømt,
om alt du ønsket være.

Men hør meg, kjære søster,
på det jeg har å si,
du trenger ikke streve,
for du er alt du vil bli .

Det er knivens skarphet,
som gjør dronningen til narr ,
for du har all verdens styrke ,
men du bruker den på arr.